Jak v Blansku vznikala Charitativní módní přehlídka

Prvního března roku 2008 ve dvě hodiny odpoledne jsem stála za oponou Katolického domu v Blansku a panikařila. Vlastně jsme panikařily dvě. Já a moje kamarádka Terezka Musilová jsme měly každou chvíli vylézt zpoza té najednou hrozně potřebné opony, podívat se na plný sál a říct jim, proč tu vlastně jsou. Že jim děkujeme za to, že se přišli podívat na naši první Charitativní módní přehlídku, kterou jsme spolu za pár měsíců naplánovaly. Že jim předvedeme oblečení ze secondhandu, které si mohou zakoupit. A že každá koruna, kterou utratí, poputuje do Ugandy na výstavbu nemocnice. Taková jednoduchá věc, která ale byla pro dvě čtrnáctileté holky absolutním vrcholem jejich dosavadního života.

Teď je o 9 let později a za necelý měsíc si celý tenhle proces zopakujeme. Znovu se postavím za oponu teď už Dělnického domu Blansko, abych zpoza ní vykročila na molo v záři reflektorů, a uvítala všechny návštěvníky výroční desáté Charitativní módní přehlídky. Devětkrát jsme si zopakovali tuhle taškařici. Přemluvily jsme s Terezkou desítky lidí, aby se na jedno odpoledne proměnili v modelky a modely. Desítky jiných nám spontánně nabídlo pomoc a zapojili se do příprav. Stovky lidí se přišly podívat. Kdo ví, možná, že to byly za ty roky dokonce tisíce.  A společně jsme také tisíce korun dokázali vydělat a poslat na nejrůznější místa světa.

Tři sta devadesát pět tisíc korun pomohlo lidem na Ukrajině, Haiti, v Ugandě, Sudánu, Zimbabwe a Albánii. Díky štědrosti návštěvníků jsme darovali dětem pomůcky do škol, zaplatili jim školné, pomohli s vybudováním základních hygienických potřeb nebo přispěli na vyvrtání studny na pitnou vodu. A kromě toho jsme se taky sami naučili jak zorganizovat charitativní akci, jak se správně postavit před fotoaparát, aby oblečení, které máme na sobě, co nejvíce vyniklo. Jak se chodí po mole, aby nikomu nebylo vidět pod sukni a vypadalo to dobře. Jak se postavit před kameru a nebát se začít mluvit.

Kdo že to přehlídku vlastně pořádá? Říkáme si Dealeři naděje. Fungujeme pod záštitou římskokatolické farnosti Blansko a to i přes to, že velká spousta z nás není věřících. Jsme studenti i pracující. U přehlídky jsme už dlouhá léta nebo jsme se přidali teprve nedávno. Děláme modely a modelky, fotografy a fotografky, vizážistky a kadeřnice, navrhujeme plakáty, chystáme věci na bleší trh nebo zajišťujeme technické zázemí. A jinak nás často nespojuje skoro nic. Jsme kamarádi kamarádů, někteří z nás se možná k přehlídce připojili, aniž by znali kohokoliv z jejich organizátorů. Jsme prostě rádi, že děláme dobrou věc, která má smysl.

No a letos jsme se rozhodli, že ji uděláme zase. Přijďte se tedy ještě jednou, anebo vůbec poprvé, podívat na Charitativní módní přehlídku, která se bude konat 1. dubna od 15:00 v Dělnickém domě Blansko. Předvedeme Vám krásné oblečení, které si budete moci vydražit nebo koupit. Nabídneme Vám též občerstvení a prodej nejrůznějších výrobků, šperků a oblečení v předsálí. Tradičně proběhne bleší trh, kde za symbolické ceny můžete koupit všechno od knih přes nádobí po plyšáky. Všechny peníze, které letos na akci utratíte, pošleme do Mongolska. Ve městě Darkhan poslouží k rekonstrukci zničeného salesiánského vzdělávacího centra pro místní chudé děti a mládež, kde slouží český salesián Jaroslav Vracovský. 

Kdybyste se o akci chtěli dozvědět více, mrkněte na naše stránky přehlídka.bk.cz nebo na facebook.com/Prehlidka. Těším se, že se 1. dubna potkáme.

Za Dealery naděje,

Marie Jahodová

 

Ročník: 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Sponzoři:

D-HOLZ s.r.o. Farnost Blansko The Maple Factory Vojtěch Jahoda Kulturní středisko města Blanska
Rawet s.r.o. REPROCENTRUM Kontakty - Svatební šaty Evanie - Hradec Králové, Brno SKS s.r.o. LA PASSIONE